Hemmabio bäst i test

Tycker du att det är lite för dyrt med biobiljetter men ändå vill ha samma upplevelse som en stor biosalong med röda, bekväma stolar kan ge dig? Med dagens teknik är det fullt möjligt att få det. Med rätt skärm och högtalare kan du göra din egen biosalong hemma i vardagsrummet som du kan använda precis när du själv vill, och hur ofta som helst. En hemmabio av hög kvalitet är en bra investering för filmälskaren. Du behöver aldrig mer kolla upp vilken tid en specifik film går, stå i kö eller sitta bredvid en person som skrattar på fel ställen. Med en hemmabio är det enda du behöver göra att poppa popcorn, inta en bekväm position i soffan och sätta igång filmen.

Hemmabio bäst i test, vad är det?

Att skaffa en hemmabio blir mer och mer vanligt och är något vi kan hitta hemma både hos ensamstående och familjer. En hemmabio är en paketlösning som består av en bild- och ljudkälla, till exempel en DVD-spelare. Till paketet hör också en avkodare och en bildvisare i form av en tv eller projektor. Högtalarna är förstås givna, där man kan välja antal efter behov. Det vanligaste är den så kallade 5.1 uppställningen där man har fem högtalare och en subwoofer. Ofta levereras hemmabion med någon form av nätverksanslutning så att du kan streama och hämta filmer och musik direkt från internet.

Fördelen med ett 5.1 system är att de flesta filmer idag är gjorda med ljud i det formatet. Det betyder att olika ljud skickas iväg till de olika högtalarna, och det i sin tur ger den riktiga bioupplevelsen. Det finns också paket med ännu fler högtalare än fem. Vilket som är mest fördelaktigt är mest en smakfråga. Det som dock är säkert är att med en bra hemmabio och en bekväm soffa kan du ta biosalongen in i ditt eget vardagsrum, och du behöver inte köpa biljett varje gång du skall se en film.

Vad skall man välja?

I de flesta jämförelser vinner den traditionella uppställningen 5.1. Det innebär att du behöver ha plats för många olika högtalare i rummet där du vill ha din hemmabio. Har man begränsat med plats kan det vara till glädje för utrymmet i lägenheten att överväga att investera i en så kallad soundbar. En soundbar är en långsmal högtalarramp som man placerar under tv:n. Med en soundbar slipper du sladdtrassel, samtidigt som de ofta har en snygg design som lätt blir en inredningsdetalj i sig. Ljud och Bild utsåg 2014 en ”Hemmabio bäst i test” och då var det Canton dm 50 som lyftes fram. Denna soundbar blev även prisad år 2017 när den vann ytterligare ett test.

De flesta återförsäljare erbjuder både paketlösningar och möjligheten att själv plocka ihop de högtalare man vill ha. Det kanske viktigaste är att veta vilket rum du skall ha din egen bio i, eftersom rummets storlek är avgörande för vad du behöver. En tumregel är ju större rum, desto större högtalare. Oftast lönar det sig också att välja högtalare från samma märke, och helst ur samma serie. Det går såklart att blanda högtalarmärken, men det kan vara på bekostnad av upplevelsen och är man ute efter det bästa brukar det vara mest fördelaktigt att välja produkter från samma tillverkare.

 

Högtalarna måste vara kompatibla med varandra och det kan därför vara svårt för den vanliga tv-tittaren att veta vad som går ihop. För att få det allra bästa för just dig rekommenderas alltid att rådfråga en hifi-handlare. De vet hur högtalarna interagerar med varandra och kan hjälpa att hitta det bästa alternativet för dig. Några vinnare av hemmabio bäst i test är, förutom Canton, är Samsungs HT-E5500 och LG SH8.

Internet hjälper dig

Förr i tiden spred sig information genom brevskrivning eller från mun till mun. Tack och lov lever vi i ett modernt samhälle där vi med några enkla knapptryckningar snabbt kan få fram nyttig information. Har du en internetuppkoppling har du ditt på det torra. Du kan komma över massor med bra tips på saker att tänka på och har dessutom möjligheten att jämföra priser och hitta olika butiker som har de varor du vill ha. När det kommer till hemmabio finns det en hel uppsjö av alternativ och återförsäljare, och till en början kan det kännas som att orientera sig i en djungel. Börja med att sätta dig in i dina egna önskemål och behov, läs på och gör efterforskningar!

När man väl har bestämt sig för att göra ett köp kan det också vara behändigt att skriva in hemmabio bäst i test i sökrutan på internet. Det myllrar av omdömen och recensioner både från användare och proffs, som kan vara till stor hjälp innan man bestämmer sig för vilket paket som får följa med en hem. Varje år görs det också större tester av många olika hemmabiopaket, och beslutar man sig för ett av dem som vunnit kan man vara rätt säker på att det är ett välfungerande system. Samla på dig så mycket information som möjligt innan du gör ditt köp, det kanske kräver lite tid men det lönar sig i det långa loppet!

Ta hem biosalongen

Nästa gång du skall se en actionrulle eller ta med din partner på en romantisk komedi behöver ni inte gå längre än till tv-rummet. Tänk att varje gång du ser något på tv eller lyssnar på musik, oavsett om det är nyheterna på morgonen eller din favoritserie på kvällen så kan du få en riktig bioupplevelse. Det produceras filmer i Hollywood på löpande band och produktionsmängden visar inga tecken på att avta. Skall man hinna med dem alla blir det lite för svårt att beta av dem en efter en på bio. Det är just därför det finns hemmabio. Med ett riktigt bra system behöver du inte tänka på något mer förutom att kanske köpa en ny soffa när den gamla blir nedsliten av allt filmtittande.