De bästa högtalarna för hemmabio

Hemmabio är en upplevelse som förenar ljud och bild på ett sätt som tidigare bara var möjligt i biosalonger. Det krävs en hel del teknik för att få till det och i den här artikeln ska vi försöka svara på några vanliga frågor om högtalarna. Det finns nämligen väldigt många att välja mellan. Vad finns det för olika typer av högtalare? Hur ska man tänka för att få det optimala ljudet utifrån sin budget och utifrån det rum som står till förfogande?

Hur många högtalare ska man ha?

När det gäller ljud till en hemmabio tänker de flesta på surroundljud. Då är man alltså omgiven av högtalare och kan njuta av intressanta ljudeffekter som används i många filmer. Ofta handlar det då om fem högtalare. Nackdelen är att man då får lite sämre högtalare än om man lägger hela sin högtalarbudget på enbart två högtalare. Lyssnar man mycket på musik är två riktigt vassa högtalare faktiskt bättre. Det finns dock de som hävdar att man inte har en riktig hembioanläggning om man inte har surroundljud.

Olika typer av högtalare

Elektrostathögtalare, horn, basreflexlådor, rundstrålande högtalare… det finns många olika typer av högtalarkonstruktioner som alla har sina för- och nackdelar. När det gäller hembio menar många att det är viktigt att basen kan gå tillräckligt djupt ner i registret. Det kräver i regel ganska stora högtalare eller att man använder sig av en subwoofer som enbart jobbar med de lägsta oktaverna. Om rummet är för litet kan det vara slöseri med pengar att köpa stora högtalare och de riskerar dessutom att ta över rummet fullständigt möbleringsmässigt.

Välj högtalare utifrån ditt rum

Akustiken i rummet är förmodligen lika viktig för ljudet som hur bra högtalare du har. Välj en anläggning som passar utifrån hur stort det rum är där du tänkt placera anläggningen. Ofta är det praktiskt att köpa högtalare och förstärkare på samma gång, så att man kan provlyssna anläggningens olika komponenter tillsammans. Det finns högtalare som är extremt diskreta och eleganta men man ska komma ihåg att storleken har betydelse på detta område. Framförallt om man värdesätter djup och välljudande bas. Högtalarbranschen är väldigt konkurrensutsatt och det betyder att man brukar få den kvalitet man betalar för. Köp gärna ett par mattor så dämpas oönskade ekon, det kan faktiskt vara lika väl använda pengar som att lägga ett par extra tusenlappar på högtalarna.